Eerder deze week leek het er nog op alsof Facebook de traditionele tv-markt en Netflix aan wilde vallen. Het bedrijf zou volgens The Wall Street Journal werken aan een smartphone-app voor tv-kastjes als de Apple TV.

Daarmee moet het makkelijk worden om video’s van het sociale netwerk op het grote scherm in de huiskamer te kijken. Met als achterliggende doel om meer advertentie-euro’s binnenhalen. Facebook zou de video’s bovendien zelf laten produceren.

Dat klinkt als het Netflix-model. Maar in de toelichting op de vierdekwartaalcijfers wezen Facebook-bestuurders die vergelijking van de hand. Ze schetsten een toekomst die meer op het huidige YouTube lijkt.

Hoewel Facebook op dit moment experimenteert met reclames midden in video’s, de zogenoemde ‘mid-roll’-advertenties, betekent dat volgens topman Mark Zuckerberg niet dat het bedrijf inzet op langere video’s à la Netflix. De focus ligt op kortere filmpjes zoals YouTube.

Zuckerberg denkt dat mensen wel met langere video’s zullen experimenteren, maar het wordt niet de hoofdmoot van het video-aanbod. Met name omdat de belangrijkste groep kijkers vastzit aan het kleine smartphonescherm en databundels van de provider.

Series inkopen

Volgens financieel directeur David Wehner is het verder onwaarschijnlijk dat Facebook op grote schaal films en series inkoopt. "Ons doel is om het ecosysteem van de grond te krijgen", zei hij.

Een populair tv-programma aankopen zou kunnen om het videoplatform een impuls te geven in het begin, maar Facebook gaat geen "grote deals" sluiten, aldus Wehner. Voornaamste reden is het verdienmodel: Facebook wil net als YouTube een percentage van de advertentie-inkomsten delen met de maker van de video.

Toch kan Facebook nog steeds een bedreiging vormen voor tv-zenders en streamingdiensten als Netflix. Zuckerberg ziet het aantal video's op het sociale netwerk explosief stijgen en adverteerders staan in de rij. Hij wil een deel van de forse reclamebudgetten voor televisie binnenhalen. Daarmee moet de omzet van Facebook nog verder stijgen.

In het vierde kwartaal wist Facebook 8,8 miljard dollar aan inkomsten te vergaren, 51 procent meer dan een jaar eerder. In heel 2016 kwam er ruim 27 miljard dollar in het laatje, waarbij er onder de streep 10,2 miljard dollar overbleef.

Het aantal maandelijks actieve gebruikers voor Facebook steeg tot 1,86 miljard. Ruim 1,2 miljard daarvan kunnen geen dag zonder de netwerksite en 1,74 miljard gebruikers verschaffen zich via de smartphone toegang tot het platform.

In de nabeurshandel steeg het aandeel 2,2 procent. Analisten bestempelden Facebook als "fundamentele speler" in de advertentiemarkt.

LEES OOK: Ik speelde met Microsoft’s megatablet voor kantoor van 25.499 euro